Kirken i Gyngen

Ny vin fra gamle stokke.

Midnatslæsning

Uffe Jonas citerer i første kapitel af sin bog “Solen ved Midnat Grundtvigs Sang til Kosmos” Grundtvig for en karakteristik af sig selv, sådan som han forestiller sig, at andre kan opleve ham nemlig som havende en “skrue løs”. Det er den samme formulering, Grundtvig andtesteds har brugt om profeten Muhammed. Åbningskapitlet i bogen handler iøvrigt om Grundtvigs sene erkendelse af nødvendigheden af at tilkende sin modpart lige ret til egne metoder og resultater, som man ønsker for sig selv. Ikke at ville dette er at have en skrue løs. Det er derfor Muhammed må siges at have det.

Det forekommer derfor at være en forvridende indblanding fra korrekturlæserens eller udgiverens side, at den mosaisk-kristelige anskuelse hos Grundtvig skal laves om til også at have noget med islam at gøre:

“Grundtvig opfatter den moasisk-kristelige skabelsestanke – som er den grundanskuelse, alle kulturene af den abrahamiske stamme (jødedom, kristendom og Islam) i princippet har tilfælles – som udtryk for en naturlig væksttanke, der ved Skaberåndens oplysende og kreative mellemkomst lader sig forlænge langt ud over de naturlige fysiske begrænsninger og ind i stadigt nye sjælelige og åndelige udfoldelsesrum.” (s. 45)

Forskellen at stave jødedom og kristendom med lille og islam med stort i parantesen er ikke min fejl. Sådan står der i teksten. I registeret til den pågældende side staves islam med lille.

I sin fremstilling af kirkehistorien i “Kirke-Spejl” skildrer Grundtvig islam som den drage, der ifølge billedet i Johannes´ Åbenbaring er ved at opsluge den fødende kvinde men som selv opsluges af jorden. I stedet reddes den kristne kirke i samme historiske periode ved missionen til England, hvor der netop finder en vækst sted. Ikke en kristelig vækst men en folkelig vækst foranlediget af den kristne forkyndelse.

Skal den muslimske tradition sættes i relation til en grundtvigsk væksttanke må det ske ved at interessere sig for nyere reformerede skud på stammen som f. eks. bahai. De gamle forstenede former for islam minder mere om den latinske menighed hos Grundtvig, der ifølge hans historiesyn næsten førte til kristendommens uddøen. Havde det ikke været for missionen til England.

Single Post Navigation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

dommedag i islam og kristendom

Indlæg, tanker, indtryk, læsefrugter om Jesu komme og dommedag

PETER GRAARUP WESTERGAARD

Independent blog about literature, philosophy and society in words and images

ricardtriis

The greatest WordPress.com site in all the land!

ameordnoder - Ord og Musik

Blogindlæg og musik, noder og tekster der kan downloades

Ullas Vinkler...

...vinkler på struktur, stabilitet og forankring i en omskiftelig verden... ...af Ulla Thorup Nielsen...

%d bloggers like this: