Svend Åge Madsens blik for alternative systemer

Svend Åge Madsen er født i Århus i 1939 og bor her endnu. Handlingen i flere af hans bøger foregår også netop i den østjyske hovedstad. Der er en særlig afslappethed over byen, mener han. Det udtrykker han på den måde, at han godt – kan blæse domkirken op – men samtidig have en til at stå og pisse op af den og derved trække den ned igen.

Da Svend Åge Madsen i begyndelsen af sit forfatterskab sendte manuskripter ind til forskellige forlag, skete det flere gange, at hans bøger blev antaget for at være skrevet af en skizofren person. Første gang det skete, vidste han slet ikke, hvad ordet betød, og var nødt til at slå det op. Han siger dog, at han ikke mener, at han er eller har været skizofren.

Derimod har han han sans for matematik, og en overgang studerede han matematik ved Århus Universitet. Hans fortællinger kan da også have en forholdsvis stram opbygning og er snarere båret af udforskningen af en idé end af et eksperimenterende arbejde med sproget. Fantasien er stærkt fremherskende, og han føler sig ikke tiltrukket af litteratur, der afslører det private.

En af de bøger, der tager udgangspunkt i en bestemt idé, er “Se dagens lys”, der handler om et “udskiftningssamfund”, hvor man hver dag vågner op til et nyt arbejde, ny ægtefælle og nye børn. Hensigten hermed er at undgå den daglige trummerum. Men en dag forelsker Elef og Maya sig i hinanden, og de tager kampen op med systemet.

I “Se dagens lys” er samfundet organiseret af en computer ved navn Madam Datam. Atmosfæren giver mindelser om Orwells “1984”, hvor Big Brother overvåger alt i et totalitært samfund. Men Svend Åge Madsen tvivler tilsyneladende på undertrykkelsens magt. Mellem mennesker findes nemlig alternative systemer og strukturer. Det er dem, der interesserer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

dommedag i islam og kristendom

Indlæg, tanker, indtryk, læsefrugter om Jesu komme og dommedag

PETER GRAARUP WESTERGAARD

Independent blog about literature, philosophy and society in words and images

ricardtriis

The greatest WordPress.com site in all the land!

ameordnoder - Ord og Musik

Blogindlæg og musik, noder og tekster der kan downloades

Ullas Vinkler...

...vinkler på struktur, stabilitet og forankring i en omskiftelig verden... ...af Ulla Thorup Nielsen...

%d bloggers like this: