Josef som frelser

Bibelen er en sjov størrelse. Egentlig betyder ordet bogsamling ligesom bibliotek, for bibelen er en samling af bøger. En muslimsk ven spurgte mig engang om, hvem der har skrevet bibelen – og jeg blev så overrasket, at jeg aldrig fik svaret. For bibelen har flere hundrede forfattere, og med en moderne tekstkritisk læsning af bibelen in mente ved vi jo, at der er endnu flere såkaldte redaktører på spil i tilblivelsen af bibelen.

Der er også mange skæbner i bibelen – især i det gamle testamente. I Grundtvigs sang om ”Kong Farao” hører vi om den spæde Moses, som er heldig at blive adopteret af konges datter, som ”var bedre end han”, som der står i sangen. Selv om farao forsøgte at udrydde ebræerne ved at slå alle deres drengebørn ihjel, var der alligevel én der overlevede – og ham var det, som siden skulle føre sit folk ud af fangeskabet i Ægypten og ind i Kanaens land.

Men hvorfor var israelitterne eller ebræerne, som de kaldes her, overhovedet i Ægypten? Det får vi at vide i historien om Josef. De fleste kender sikkert historien om Jakob, der forelskede sig i sin kusine Rakel og måtte arbejde 7 år for sin onkel Laban for at få hende. Men på bryllupsnatten blev han snydt og fik i stedet hendes mindre attraktive søster Lea, som ellers var svær at få afsat. Så måtte han arbejde 7 år til for Laban for endelig at få Rakel. Derfor havde Jakob allerede 10 sønner, da han fik sin første søn med sin Rakel, og Josef blev hans yndling. Det vakte de øvrige brødres jalousi, og for at slippe af med ham solgte de ham til ægyptiske slavehandlere og bildte Jaskob ind, at han var død.

Men Josef fik fremgang i Ægypten, og vi kender måske historien om, hvordan hans Herre Potifars hustru lagde an på ham og fik ham smidt i fængsel, da han afviste hende. I fængslet gjorde hans evner som drømmetyder ham kendt, og han blev hentet ud af fængslet for at tyde faraos drømme om de syv fede køer og de syv magre køer. Det tolkede han til kongens tilfredshed som syv fede år efterfulgt af syv magre år. Han blev herefter faraos højre hånd.

Da der siden blev hungersnød hjemme, hvor hans familie boede, sendte hans far Josefs brødre til Ægypten for at anmode om korn. Det var ingen ringere end deres egen forhadte lillebror, de kom i audiens hos, men de genkendte ham ikke. Josef genkendte derimod dem. Han tilgav dem og fik sin far og hele hans familie til Ægypten, så de overlevede hungersnøden.

Herefter blev Josef og hans slægt boende i Ægypten og blev talrige. Men der kom en ny farao, som intet vidste om Josef, og ægypterne opfattede efterhånden ebræerne som et problem. Den nye farao gav ordre til at alle ebræernes drengebørn skulle kastes i Nilen. For Moses skete det ved at han blev lagt i en lille båd. Den er den historie Grundtvig har digtet om.

Historien om Josef har givet anledning til en anden sang af reggaemusikeren Bob Marley. Det er den, der hedder ”Redemption Song”, hvor Bob Marley identificerer sig selv og sine forfædres slavetilværelse med fortællingen om Josef. Men i omkvædet tales der også om det mentale slaveri, og sangen får herved adresse til os alle. Josef tager vel imod os alle med sin overflod af korn.

.

2 Comments on “Josef som frelser

  1. Pingback: Hvem er forfatteren? | Ullas Vinkler...

  2. Pingback: Den udstødtes lærevej… | Ullas Vinkler...

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

dommedag i islam og kristendom

Indlæg, tanker, indtryk, læsefrugter om Jesu komme og dommedag

PETER GRAARUP WESTERGAARD

Independent blog about literature, philosophy and society in words and images

ricardtriis

The greatest WordPress.com site in all the land!

ameordnoder - Ord og Musik

Blogindlæg og musik, noder og tekster der kan downloades

Ullas Vinkler...

...vinkler på struktur, stabilitet og forankring i en omskiftelig verden... ...af Ulla Thorup Nielsen...

%d bloggers like this: